

## EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL

DIRECTORATE-GENERAL
HUMANITARIAN AID AND CIVIL
PROTECTION-ECHO

EVANE

CPMODEL





## "EUROPEAN MEETING AND WORKSHOP ON DISASTER RISK MITIGATION" HERAKLION CRETE, 13 OCTOBER 2016 MEETING AGENDA

Time	TITLE	Presenter	Duration
8:30-9:00 Arrival	Welcome Venue: Natural History Museum of Crete (NHMC), Multimedia Hall		
9:00-9:10	Short greetings	Representatives from Civil Protection Institutions	10min
9:10-9:30	The European Mechanism of Civil Protection and the main activities of the Italian Department of Civil Protection	<b>Dr V. Silvestri,</b> Italian Presidency of the Council of Ministers, Department of Civil Protection, International Relations Unit (invited speaker)	20 min
9:30-9:50	Civil Protection in Greece: Present situation, international assistance and future perspectives	<b>D. Kaliviotis,</b> Vice Head of International Relationships dep., General Secretariat of Civil Protection, Ministry of Interior and Administrative Reconstruction (invited speaker)	20 min
9:50-10:10	Mitigation of Forest Fires in Greece	<b>Dr G. Xanthopoulos</b> , Forester, Institute for Mediterranean Forest Ecosystems & Forest Products Technology (invited speaker)	20 min
10:10-10:25	Earthquake raising awareness initiatives in Greece	<b>Dr A. Kourou,</b> Geologist, EPPO	15min
10:25-10:40	Presentation of CP MODEL project and its products	<b>Dr F. Boldrini,</b> Fondazione Hallgarten-Franchetti, Centro Studi Villa Montesca, Italy. CP MODEL Coordinator	15 min
10:40-10:55	Presentation of EVANDE project and its products	<b>Dr C. Fassoulas,</b> Geologist, NHMC. EVANDE Coordinator	15 min
11:00-11:30	Coffee brake		
11:30-11:45	CP MODEL: Resilience Analysis-Map of criticalities for the Municipalities of Crete	<b>Dr C. Voreadou</b> , Biologist, NHMC. CP MODEL Coordinator for Greece	15min
11:45-12:00	Civil Protection Practice in Austria. The contribution of CP MODEL project	A. Koler, Alps-Gmbh, Austria	15min
12:00-12:15	Civil Protection Practice in Galicia Prefecture, Spain. The contribution of CP MODEL project	Jose Gil Bernabe Sanchez, Subdirector Xeral in Civil Protection, Prefecture of Galicia, Spain	15min
12:15-12:30	International volunteers activities in Civil Protection: the EVANDE experience in Città di Castello, Italy	<b>Dr MR. Bracchini,</b> Fondazione Hallgarten-Franchetti, Centro Studi Villa Montesca, Italy.	15min
12:30-12:45	Civil Protection Practice in Valencia Prefecture, Spain. The contribution of EVANDE project	<b>G. Oliverti</b> , Concorci De La Ribera, Prefecture of Valencia, Spain	15min
12:45-13:00	Civil Protection Practice in Genova Prefecture, Italy. The contribution of EVANDE project	<b>Dr M. Burlando</b> , Geologist, Director of Beigua Unesco Geopark. Italy	15min
13:00-13:15	Civil Protection Practice in Bulgaria. The contribution of EVANDE project	T.Tzvetanski, Center for Educational Initiatives	15min



## **EUROPEAN COMMISSION**

DIRECTORATE-GENERAL HUMANITARIAN AID AND CIVIL PROTECTION-ECHO





		Association, Bulgaria
13:15-14:00	Discussion	
14:00-15:00	Lunch	
	CP MODEL WORKSHOP:	EVANDE WORKSHOP:
	<ul> <li>Resilience Analysis-Map of</li> </ul>	P. Arapi, Technical University of Crete, Greece
15:00-17:00	criticalities	<ul> <li>Training on EVANDE e-Learning platform (for the civil</li> </ul>
	Training on CP MODEL MOOC	protection staff and volunteers)
	courses	Presentation of Mobile location-based educational
	MOOG on line Game	games
17:00	MEETING FINALISATION	